Leírás

NOW FOODS B-2 VITAMIN

A riboflavin életünk motorja

Kereken 70 billió testsejtet sétáltat meg mindegyikünk nap mint nap, de nincs közöttük egyetlenegy sem, amely e nélkül a vitamin nélkül boldogulna. A riboflavin ugyanis fontos részét alkotja két enzimnek, amelynek fő feladata, hogy a szénhidrátokból és zsírból beindítsa az energiatermelést.

Hibás táplálkozás eredményeképpen a mi régióinkban három ember közül kettő többé-kevésbé folyamatosan riboflavinhiányban szenved. Különösen az idősekre áll ez: szinte minden másodiknak a vérében túl kevés a riboflavin. Ezt az értékes vitamint elsősorban a tej és a tejtermékek , a hús , hal , korpás ételek és a sötétzöld leveles főzelékfélék , illetve a fejes saláta tartalmazza.

A ribofiavinhiány első jelei:

vöröslő, gyulladt nyelv

parányi repedések a szájszögletben

olyan érzés, mintha homokszemek szóródtak volna a szemünkbe

gyulladt, piros, „fáradt” szem

kitágult pupillák

fényérzékenység

kihasadozó ajak

olajos bőr

bőrpikkelyek az orrnál, szájnál, homlokon és a füleknél

hajhullás

reszkető végtagok

szédülés

dekoncentráció

alvászavarok

depresszió

vizelési panaszok

viszketés a vagina táján

Ellentétben a tiaminnal, vagyis a B1-vitaminnal, a riboflavin, ez a sárgás kristályszerű vitamin, jól tűri a hőt és a savakat, viszont roppant fényérzékeny. Ha egy üveg tej három és fél óra hosszat áll napos vagy világos helyen, a tej riboflavinmolekuláinak 70 százaléka elpusztul. A pasztörizálás (vagyis melegítés útján tartósítás) és a kondenzálás során is sok B2-vitamin vész kárba. Ha a sajtot, a kenyeret vagy más élelmiszert fény hatásának tesszük ki, a szabad gyökök az ibolyántúli sugarak uszítására támadásba lendülnek, és kéjjel falják fel az érzékeny riboflavinmolekulákat.

A riboflavin helyes adagolása

Érdekes ebben a folyamatban a szabad gyökök együttműködése a riboflavinnal, amely a gyilkos anyagok aktivitását valósággal kiprovokálja. Ahol bőségesen van fény és oxigén, ott a riboflavin mágnesként vonzza a szuperoxidgyököket, amelyek a vitaminmolekulákon robbanásszerűen szaporodnak. Ezért számít a riboflavin, a B-vitaminok között egyetlenként, bizonyos körülmények közt, túl nagy mennyiségben fogyasztva mérgezőnek.

A fényérzékeny tápanyag ilyenkor esetleg elősegítheti a szürkehályog kialakulását. Ezért idősek semmiképpen ne egészítsék ki táplálkozásukat riboflavintablettákkal.

Különösen sok riboflavinra van szüksége annak, aki lelki vagy testi stresszben él , mert ez a vitamin teszi lehetővé, hogy a stresszhormonok, például az adrenalin, kiválasztódjanak a mellékveséből. Aki hajszában él, vagy meg kell állnia a helyét nyomasztó teljesítménykövetelmények vagy konfliktusok és gondok között, az riboflavintartalékainak egy részét feláldozza a stresszhormonok folyamatos képzésére. A vitamin aztán hiányzik a sejtanyagcseréből, ami az említett panaszokat okozza a szervezet leggyöngébb pontjain.

Az állapotos asszonyoknak is szükségük van nagyobb riboflavinadagokra. E tápanyag nélkül a növekedő magzatban nem tud kifejlődni az öröklődési anyagot hordozó sejtmag anyagcseréje a ribonukleinsavból.

Hogyan jut a riboflavin a vérbe?

A riboflavin leggazdagabb tápforrásai a máj, vese, nyelv, tej és a tojás. Ezek legjobb kiegészítője a sörélesztő, amely riboflavinon kívül minden más B-vitamint is tartalmaz.

Akik szigorúan vegetáriánusok, és a húson kívül még a tejet és a tojást is elhagyták, szójatermékekkel, például tofuval fedezhetik riboflavinszükségletüket. Ez érvényes azokra is, akik szigorú fogyókúrát tartanak, vagy a karcsúságuk megtartása érdekében rendkívül keveset esznek. Diétájuk veszélyes B2-vitamin-hiányt okozhat. A tudósok ezért azt ajánlják, igyanak lehetőleg minél több tejet, és egyenek teljes értékű ételeket, frissen, amíg megvan bennük a természetes riboflavin. A riboflavin is, akár a tiamin, a felső vékonybélben válik ki az ételpépből, és a bélnyálkahártyán keresztül jut bele a vérbe.

Ha sok energia fogy, mint például sportolásnál, az otthoni nagytakarításnál, a diszkóban táncolásnál vagy ha a pajzsmirigy különösen buzgó és sok temperamentumról gondoskodik, akkor a követelménynek megfelelően több riboflavin áramlik a véren át a testsejtekbe. A pajzsmirigy szabályozza a riboflavinenzimek képződését, és főleg a sejthez kötődésüket. A tiroxin pajzsmirigyhormon gyújtósként működik a sejtben, égeti a glükóz- és zsírmolekulákat. A riboflavin is megteszi a magáét annak érdekében, hogy az így nyert energia átalakuljon izomtevékenységgé. Szerepe van a vitaminnak minden asszimilációs eljárásban is, például amikor a fehérjéből szép izomzat és feszes hús lesz.

Riboflavinban különösen gazdag élelmiszerek

Máj, kenőmájas, mandula, vadhús, sajt (zsíros), gomba, lazac, sajt (sovány), pisztráng, teljes őrlésű gabona, makréla, magvak (napraforgó, szezám), hering, marhahús, paraj, kagylók, teljes tej, tojás, joghurt, diófélék, szójabab, bab, lencse

(azonos mennyiségre vetített riboflavin tartalom szerint csökkenő sorrendben)

Mire ügyeljünk?

Ne tartsuk az élelmiszereket nyitott edényben vagy üvegtartályban, nehogy tartósan fényben vagy napon álljanak. A boltban üvegben vásárolt tej, hasonlóan minden más üvegben vagy átlátszó fóliában árult élelmiszerhez, riboflavintartalmának nagy részét már elveszítette.

Leghelyesebb mindig friss élelmet vásárolni. Olyan élelmiszerek, amelyeket messziről szállítottak vagy amelyeket gyárilag feldolgoztak, már nem tartalmazzák a riboflavint eredeti koncentrációban.

A sport, a torna, a dzsessztánc, a kocogás mind hatékonyabban járul hozzá a jó erőnlétünkhöz, ha étrendünkön riboflavinban gazdag ételek szerepelnek. Előfordul, hogy hiába izzadunk bele a mozgásba, a tréning, riboflavin hiányában, nem anabolizálódik, illetve nem változik át energiává. Ilyen esetben a sportolás inkább fáraszt, semmint felfrissít.

Az élelmet helyesebb sötét dobozban tárolni. Ez elsősorban a tejre vonatkozik. És ne használjunk sütőport, szódát (nátront), mert ezek az érzékeny riboflavinmolekula legádázabb ellenségei.

Minek használ a riboflavin?

Szénhidrát-anyagcsere

Zsíranyagcsere

Fehérjefelhasználás

Sejtlégzés

Sejtenergia

Szem, látásélesség

Bőr

Haj

Körmök

Növekedés

Súlygyarapodás

Erőnlét